Release AkA #6: Andreas Grebeaux "Minimalistic Hurlument"


000909 kl. 17.00 - 18.45

Tyvärr var vi ganska sena med att bestämma oss för att verkligen anordna ett spektakel kring släppet av AkA 06. Då vi på tisdagen den 5:e ordnade lokal hade vi tre dagar på oss att sprida info och peppa folk att komma till släppet på lördagen. De flyers som vi kopierat uppdaterades med tid och plats medelst stämpel, en del klistrades upp på större ark av kartong för affischering, resten placerades ut strategiskt eller spreds direkt ur handen.
Platsen vi valt för premiärförsäljningen var Ateljén på Valhall UH, ett lortigt litet rum på Valla´s övervåning. Det var tänkt att Grebeaux skulle framträda i någon form, helst ville AkA höra prov på lite mullrande elektronik i samma skola som materialet på kassetten. Hans sampler var dock otymplig och tung, den skulle inte kunna transporteras via buss menade han. Vi skulle få nöja oss med mer kaosbetonade spontaniteter på leksakssynth uppbackad av kassetter.
På fredag kväll ringde dock Grebeaux och meddelade att han fått tag på ett fodral till sin sampler vilket underlättade att bära och transportera den. Samplern skulle med i alla fall och AkA kände glädje.
Två timmar innan releasen sammanstrålade AkA och Grebeaux i Operatörs lägenhet. Vi åt lite mat och plockade ihop Operatörs stereo vilken skulle användas som ljudanläggning. Bil dök upp och efter lite prat packade vi in våra grejor och åkte ner till Valhall.
Där var förberedelser igång inför ett spontant punkarrangemang i stora spelsalen. AkA satte upp lappar med pilar och förklarande ord för att leda folk rätt.
17.05 dök den förste besökaren upp, AkA fruktade att Grebeaux var besviken. Efter ytterligare tio minuter hade ett par till dykt upp. Grebeaux började nu spela.
Långsamt byggdes ljudbilder upp, vilka tycktes oerhört mångfacetterade för den som visste storleken på de fragment ur vilka de uppfördes. Det bjöds en massa djupt, suggestivt muller toppat med maskinskrammel, brus och säreget stämda atmosfärer.
I diskettpauserna mellan varje stycke var det spänt i lokalen, folk satt tysta och verkade skämmas extra mycket inför varandra. Besökare hade strömmat till, men man var ändå ganska utsatt i det lilla rummet. Som mest var vi cirka 15 personer i lokalen, stötvis försvann folk till nedervåningen och förberedelserna där. Vid slutet av spelningen var vi sju personer i publiken.
Fyra stycken framfördes under den cirka en och en halv timme som Grebeaux spelade. 5-6 st kassetter såldes.
Grebeaux var trots det skrala besökarantalet nöjd, AkA likaså.

Efter att vi packat ihop allt och dumpat det hos Operatör gick vi återigen ner till Valhall och lyssnade på punk, socialiserade och sålde kassetter / skivor. Nästan 500 kr var det sålt för allt som allt då kvällen var slut.


aka / aktiviteter

aka@akultur.org