Elektromusikalisk afton


001014 kl. 19.00 - 01.00

Manifest / programförklaring / promotion för kvällen

Arrangemanget gick som planerat. Vi höll till på Globens nybygda och rymliga scen, efter det att ridån dragits för var den svartmålade scenen ett ypperligt rum för vårt ändamål. Vi var dock tvungna att avstå från fikat då vi inte fick sulla på den nya filtmattan. PA-t riggades upp med fyra högtalare vilka placerades i rummets hörn för optimal atmosfär, på scenens mitt lades madrasser ut.

Ytterligare musiker hade tillkommit, Andreas Andersson och Olle Norås (beats, skivspelare, bas, congas, synthar) samt Christian Brawin (4-kanalare, effekter, tummor).
Vid utsatt starttid var det som vanligt endast ett par åhörare som dykt upp, efter en kvart eller så kom några fler och det kändes naturligt att börja. Andreas och Olle inledde, hemsnickrade drum n´ bass - och hip hop beats kompletterade med liveinstrument och skivspelare. Inte särskilt ambient men de fulländade beatsen och skruvade kompen imponerade kraftigt. De hade även planerat att köra någon form av livekonst men återigen satte filtmattan käppar i hjulet då man inte fick kladda med vattenfärg på scenen.

Efter Andreas och Olle togs en liten paus innan blocket med ambient musik skulle komma igång. Folk var imponerade av musiken och stämningen var god. Runt femton besökare hade kommit.

Först ut i det flytande blocket var Operatör. Med sig hade han en rullbandare, multieffekt, synth, diverse metallskrot och en primitiv mikrofon. Han gick in för ett lågmält och sublimt sound men hamnade snart i en lite komplex situation då det verkade funka dåligt att simultant manövrera så många element. Det enda som riktigt gick fram var den distade tyskakursen från bandspelaren. Christian Brawin fyllde ut Operatörs ljudbild med mullermattor, loopar och utsökta röstsamplingar samt lite tribalt trummande. Efter ett tag verkade Operatör ha fått lite mer ordning på sina grejor och han fortsatte att pysa och bonka ett tag till.
Mörka drones och maskinljud bytte av Operatör då Dusa började spela. Efter uppmaning började Andreas Andersson improvisera på skivspelaren och adderade extra spänning i de annars ganska statiska atmosfärerna. Operatör hoppade in efter en halvtimme eller så och det övergick i ett improviserat jammande. Detta var kvällens kanske intressantaste stund.
Jammandet dog långsamt ut då Andreas Grebeaux' primitiva loopar började växa fram, utrustad med endast en sampler gör Grebeaux stor musik med små medel. Hans första stycke var närmare tjugo minuter långt och sträckte sig från minimalistiskt skrap till svulstiga atmosfärer. Grebeaux fortsatte i cirka en timme. Hans set avslutade kvällen.

Vi plockade ihop och började städa, en snabb utvärdering gjordes bland dem som var kvar och folk var nöjda med kvällen. Några misstag hade vi dock gjort. Eftersom vi placerat allt på scenen hade vi låst den dörren som i vanliga fall används för att nå spelsalen och istället öppnat en sidodörr i logen som från entrén ledde direkt upp på scen. Alldeles innanför entrédörren hade vi placerat en massa blommor och en stor AkA-skylt kompletterad med en pil som pekade in genom logens sidodörr.
De besökare som satt så de hade uppsikt över dörren berättade att det hade varit lite folk där och tittat in men verkat osäkra på om de kunde gå genom logen in på scenen så istället hade de gått iväg och känt på den låsta dörren kommit tillbaks till logedörren, återigen tittat in och sedan gått därifrån. Tydligen hade vi inte varit tillräckligt tydliga och välkomnande.

Allt som allt var det nog runt 25 stycken besökare under kvällen. Även om man gärna skulle velat att fler skulle kunna tagit del av musiken var det nog ganska lagom med tanke till arrangemangets storlek och intimitet. Såväl artister som besökare såg gärna att något liknande hände igen.

Bilder från arrangemanget på Olle Åbergs hemsida.


aka / aktiviteter

aka@akultur.org