Elektromusikalisk afton 2


010721

Detta var en uppföljning till den elektromusikaliska afton vi hade den 14:e oktober 2000.
Tyvärr blev denna afton inte lika lyckad som den förra, först och främst på grund av plötsliga bortfall av musiker, men även på grund av att AkA inte engagerade sig så djupt i förberedelser och genomförande. Detta arrangemang hade föregåtts av vårt Jesuscafé helgen tidigare samt vår popafton som vi höll kvällen innan, vi var därför mycket trötta och därmed slarviga.
Två dagar innan EMA2 cyklade Olle Oljud omkull och slog sig illa, han meddelade AkA att han inte kunde dyka upp. På förmiddagen den 21:a fick vi reda på att mannen bakom namnet Narkuic hade dubbelbokat kvällen och var tvungen att jobba. Vi beslöt att genomföra arrangemanget trots bortfallen. Som tur var lovade Tobias G att komma med sin theremin, Jonas J och Jari H tog med sig varsin gitarr samt en multieffekt.
Under dagen och eftermiddagen då AkA förberedde lokalen och riggade ljudanläggningen var entausiasmen inför kvällen ganska obefintlig, folk föredrog att sitta och prata istället för att jobba och den allmänna inställningen var att kvällen skulle bli tämligen misslyckad.
Då vi hade en timme kvar till utsatt starttid dök en herre upp på Globen, han hade sett en av affischerna och var där för att spisa god ambient. Tyvärr hade affischen, som gjorts i Gävle, fel starttid vilket vi inte upptäckt förrän de kommit upp. Vi förklarade det pinsamma misstaget och han sade att han skulle återkomma till 20.00. Rätt tid hade dock gått ut på flyers och via internet så de flesta dök upp i tid.
Eftersom att hälften av de tänkta akterna fallit bort blev det ingen indelning av speltiden utan alla kom överens om att fritt improvisera. Den första timmen lät det ganska grötigt innan alla hunnit spela av sig och ljudbilden sprack upp och tillät lite fler och mer sublima nyanser. Musiken flöt på i cirka en timme och fyrtiofem minuter, sedan tröttnade såväl musiker som åhörare.
Efteråt uppstod en intressant diskussion mellan den tidige herren och delar av AkA. Snart spred sig samtalet och involverade till slut även det tiotal besökare vilka var kvar. Vi talade bland annat om vilket ansvar AkA som arrangörer hade gentemot sin publik, ansvarsförhållanden mellan konstnär/artist och publik, definitioner av underhållning och huruvida konstnärer hade en skyldighet att även underhålla med sina verk. Diskussionen var intressant och givande även om stämmningen stundtals var ganska bitsk.
Skall man jämföra denna elektromusikaliska afton med den förra var denna tämligen tråkig. Nog gick det bättre än vad vi räknat med då vi förberedde, och de besökande märkte väl inte så mycket negativt förutom att musiken var ganska grötig och tröttsam samt tabben med affischen. Konceptet med elektromusikalisk afton kommer att återkomma, då med laddade arrangörer och en komplett artistskara.

Bilder:
Besökare diskuterar.
Jonas J med gitarr.
Jari H med gitarr.


aka / aktiviteter

aka@akultur.org