De Förtappades Cafe


991023

Erac IX
Olsson one man band
Dusa
Tommy+Alex
Sven Sundin

Återigen var AkA på plats under lördagens café. Jämfört med senaste Förtappades punkterade startfält hade kvällen potential att arta sig hur bra som helst. Idel bra artister, och kvällen började bäst. Dirt-singer/songwritern Erac IX, ackompanjerad på trummor av sin lillebror, presenterade med små och relativt lågmälda medel en balanserad och spännande show. Musiken togs av en del för att vara primitiv och grovhuggen, av andra som fulländad i sin självklarhet. Det sista är ingen pretentiös klyscha, utan en någorlunda sanningsenlig beskrivning av musikens slagkraft i dess avskalade form. Samma sak gällde texterna, en rak och ärlig lågnivåventilering utan krumbukter. Som vanligt finns alltid en massa korkskallar som vet bättre, som förstår att musiken bara är "ett A där och ett F där" och som utan problem skulle kunna göra samma grej själv. Tur då att det på Förtappades också finns Tommy som rättvist påpekar att ifall så skulle vara fallet så finns scen och instrument till förfogande för den som så vill. Tråkigt bara att skammen inte bränner så grovt hos de som inte orkar bry sig eller förstå. Mer om dessa i slutet.
AkA blev dock redan under soundcheck såpass begeistrad över Erac IX att närmanden gjordes och förslag på kassettsläpp lades fram. Inget är ännu uppgjort men tankar kring ett splitsläpp med Erac´s egen tapelabel fann sig tilltalande för båda parter. Blir något aktuellt så dyker info upp under "Nyheter".
Här var ett litet break med poesiläsning med Matilda och Alex. Matilda var dock tvungen att avbryta mitt i andra dikten.
Påföljande akt var syskontrion Olsson one man band. Sättning: 2 ggr akustisk gitarr samt en cello, de två gittaristerna alternerade mellan fiol respektive oboe. Sång på alla. Musiken var kanske ganska britfolk influerad. Massor av smarta och snygga melodier stundtals avbrutna av lite mer bisarra och icke smekande passager vilka effektivt skapade balans och avstyrde stagnation. Inga svaga partier eller hafs, bara bra.
Matilda gjorde ett nytt försök med dikten, och denna gång gick det galant, sedan spelade Dusa elektroniskt.
Tommy och Alexander spelade bluesrock med congas, och Tommy läste återigen den korta och slagkraftiga antifascistiska dikt han skrivit. Den handlade om en önskan att finna ICA-kassar innehållandes nazisters avskurna huvuden och genitalier. Punk. Tommy hade filat lite på sina texter och presenterade ikväll sina hittills svartaste och mest grovkorniga cynismer.
Sedan följde berättande svensk visprogg, en röst och en gitarr. Sånger om det som varit och om kärlek. Sven Sundin sjöng om sin ungdom och upplevelsen av hemtrakten Farsta. Skäggig och genuin var han. Folkligt medryckande och bra var han också.
Kvällen var lyckad, den verkligt förtappde stämmningen uteblev dock men, vi slapp ialla fall den grövsta idiotin och tomheten. En positiv grej var Tommy återigen körde hårdare med ideologiskt snack kring syftet med caféet och andra viktiga grejer. Det var väl nödvändigt efter senaste caféets sellout-indikationer. Han har dock personligen lovat att det aldrig mer skall tas dit bottennapp av samma tråkiga slag som vi fick se senast. Aldrig mer mörkpop-posörer på Förtappades.
Även för AkA gick det schysst, vi fick en del sålt, och den här gången var det till och med kanske nån som frågade vad vi var för ena och vad vi ville. Kvällen resulterade också i att AkA´s skepsis mot hårdrockare gjorde sig påmind och tog sig ett mer utpräglat uttryck. Dessa sällas numera helt och hållet till den kategori av människor vilka enbart dränerar. Det är tufft att röka. Vi lyssnar på hårdrock.


aka / aktiviteter

aka@akultur.org