NBV Demokratifestival


020905 & 020906

NBV anordnade under tre dagar en demokratifestival i Falun. Ett initiativ för att belysa demokratifrågor och demokratibegrepp. Festivalen riktade sig först och främst till gymnasieelever men var även öppen för allmänheten. Programmet bestod av föreläsningar, workshops, en mässhall med utställare, politikerutfrågningar samt lite kulturinslag i form av teater och musik.

AkA fanns på plats i mässhallen under de två dagar som festivalen höll till på gamla regementesområdet. AkAprodukter såldes från ett bord och en flyer på temat demokrati delades ut. Intresset för AkAbordet var relativt svalt, folk kikade lite grann och blev påtrugade en flyer. En del frågade vad AkA stod för, en handfull av dessa inledde en diskussion. I regel var det givande samtal med folk som faktiskt orkade se någorlunda klart på livet.

Under de två dagarna hade Förtappades Tommy ordnat en scen/speaker´s corner i ett hörn invid AkAbordet. Den var öppen för vem som helst att ventilera sina åsikter. Det var inte särskilt många som utnyttjade tillfället. Istället passade Tommy på att häckla politiker och ställa provocerande frågor kring demokrati och ansvar. Han spelade även en del.
Jack van Bruggen passade även på att spela under båda dagarna.

Konceptet med en demokratifestival är bräckligt och marginalerna mellan förnuftighet och fiasko är små.
Risken finns alltid att det blir en statisk och nollställd arena där etablerade partier och andra liberala grupperingar för kvasidiskussioner. En kvävande bekräftelse på att demokrati är represetativ och inte har något med dig att göra. Att det enda som förväntas av dig är att lämna ifrån dig din makt och med det vara nöjd och stolt.
Denna tillställning klarade sig faktiskt relativt bra. Den mässhall där AkA satt placerade var väl aningen för mycket bygdemarknad. Däremot var många föreläsningar och workshops av värde.

Under lördagen då aktiviteterna var slut på regementet och resterande program spridits ut i stadens centrum, hade De Förtappades Café flyttat ner speaker´s corner till en scenvagn på stora torget. Där spelade förutom Tommy, Jack van Bruggen och PP7 Gaftzeb även Sara Janson tillsammans med Cudfish samt Andreas Ericson & Tony Halvarsson.


Diskussion vid AkA´s bord


aka / aktiviteter

aka@akultur.org