Falu Kuriren ???


Alternativ kultur på Valhall

I torsdags höll alternativkultur Ambassaden sin öppningsdag på Valhall, Ungdomens Hus, i Falun. Det bjöds på utställningar, serier och musik. Allt med en sak gemensamt; en revolt mot majoriteten.

Alternativkultur Ambassaden är en helt nystartad förening. Syftet är att lyfta fram de ungdomsgrupper med kulturellt budskap, som vanligtvis inte syns så mycket, i ljuset. Denna gång var huvudtemat musik och den höll sig sannerligen över det vanliga. Det första bandet som framträdde var Body Mass Index. Gruppen, som tidigare sagt sig vara ett avslutat kapitel, har nu en ny sättning. Temat sexualitet kvarstår dock. Kantiga och välgjorda syntslingor skapade med gamla datorer och hård tysk sång östes ut över en fascinerad publik. Som en fortsättning på Body mass Index elektroniska dekadens, klev Noise Entertainment System upp på scenen. Tung, hypnotisk oljudsmusik med bland annat nersmutsade hiphoprytmer tillsammans med ogenomträngliga ljudmassor är något som bara kan upplevas live. Inte på skiva. Det brus som människor i allmänhet vill ta bort från radio, hushållsmaskiner och TV, använder sig detta band sig av i sina kompositioner.

Öppen scen
Efter detta var scenen öppen för allmänheten. Hans Solo bjöd på lättsam bossatechno i stil med Aphex Twin och J Pelvis Melvin läste sin egen prosa. Efter en paus började gruppen Smelvis spela sin kaotiska punkrock. De protesterar starkt mot vissa multinationella företag och är bland annat emot kungahuset.
Avslutningsvis bjöd gruppen Forest, där undertecknad är med, på sin melankoliska och finstämda musik. Med låtar i Red House Painters och Tindersticks anda avrundade de kvällen på ett mjukt vis.
I konsertlokalen var det även en utställning om Arvid Tuba, en av Faluns största representanter för alternativmusik någonsin och serier av tecknaren Pingo fanns att läsa.

Erik Palm

Bildtext: Body Mass Index sångare Jim-Pe Melin, framför sina dekadenta texter på tyska. (Foto: Erik Palm)


aka / organisationen / pressen

aka@akultur.org