Särimner 2000


001212

AkA kontaktades redan våren 2000 och tillfrågades om vi återigen ville bidra med något till Särimner. Naturligtvis var vi sugna, men vi hade ingen klar idé vad man skulle kunna göra. Inte förrän i samband med de första planeringsmötena någon gång i september / oktober börjades det på allvar funderas kring olika former av bidrag.
Folket från biblioteket och kulturförvaltningen tyckte att eftersom AkA's bidrag till Särimner 1999 var lyckat och uppskattat så skulle vi göra något liknande. Vi var dock skeptiska, PP7 Gaftzeb's framträdande skulle bli svårt att toppa, dessutom vore det stagnerat att bjuda folk på något som de redan upplevt.
Lösa idéer bollades omkring men det mesta kändes svagt och tråkigt. Ångesten växte sig större ju närmare datumet för deadline till programbladet närmade sig.
AkA sade till kulturförvaltningen att det skulle bli någon form av ljusbalett med experimentell livemusik, mest för att de skulle få något på papper och vara nöjda. I sista sekund beslöt vi dock att realisera industriopera-konceptet vilket funnits på tal ett tag men ansetts för löst och komplicerat för att våga sig på. Detta meddelades till kulturförvaltningen och vi tilldelades en tid på Stadsbibliotekets scen.
Med lite mer än en månad på oss började vi sätta ihop det som till slut skulle resultera i Maskinens Väsen.

Då musikansvariga och huvudroll på eftermiddagen den 12:e december samlades till soundcheck på Stadsbiblioteket fanns fortfarande många frågetecken. Det hade inte hunnit hunnits med några riktiga repetetioner, det slutligiltiga manuset hade precis skrivits klart och en del ljudeffekter saknades fortfarande. Instrumenten samt det medhavda ljuet riggades, en grovkoll på ljudet gjordes. Då skrotet som skulle användas till att slamra med på scen skulle hämtas, upptäckte vi det hade städats bort under natten. Kvällen innan hade diverse metallskrot samlats ihop, det var för tungt för att bära hem till någon, och eftersom det formellt sett var stöldgods ville vi inte låsa in det på Globen. Istället valdes ett centralt beläget buskage att förvara det i över natten, tydligen hade det upptäckts och fraktats bort.
Någon fick ta en snabb vända till bangården för att plocka ihop substitutskrot samtidigt som de sista delarna till maskindräkterna fraktades ner till biblioteket.

Trots att det inte hunnit repats ordentligt genomfördes föreställningen med i stort sett endast ett problem, ljudeffekterna satt inte som de skulle så vissa scener blev många gånger längre än planerat. Detta var dock inget åskådarna märkte särskilt mycket av.

Närradion spelade in föreställningen på minidisc.

Efter föreställningen tvingades ensemblen upp på scen, tackades och fick mottaga varsin blomma från kulturförvaltningen. Under viss genans från AkA's sida överräckte de också ett kuvert innehållandes ett presentkort på 995 kr för inköp hos en lokal musikhandlare. Vad som skall göras med presentkortet vet vi inte än.

Instrument, ljus och övrig rekvisita låstes in på biblioteket eller bars över till Globen.

Annat intresant under kvällen var då Anderz-Erik Håkansberg från Boogaloiderz gjorde ett snabbt gästspel hos Sonny Rogers & the Kingpins och spelade en countrypärla. Megafonpoeten Jack van Brüggen imponerade och AkA närmade sig honom med ett förslag om ett kassettsläpp, han var entusiatisk över idén.

Titta på vår del av programmet

Läs mer om Maskinens Väsen
Läs press om Särimner 2000/Maskinens Väsen


aka / aktiviteter

aka@akultur.org